Unikke oplevelser på et fåreholdersted i Sydgrønland

Der bliver lidt stille, når Elna Jensen i Sydgrønland her i september sagt farvel til årets sidste turister og lukker ned for Cafe Thorhildur, hytter og vandrerhjem.

Det begyndte for mange år siden. Dengang var det ikke nok for Elna Jensen at være husmor og fåreholderkone, der skulle mere til, så hun og ægtefællen skabte et lille vandrerhjem og i 2013 opførte de hytter til turister, der ville udforske Sydgrønland, men havde brug for overnatning undervejs på deres færd.

Uden mad og drikke dur helten ikke, siger et gammelt mundhæld, og det gælder også for hærdede vandreturister i den mageløse sydgrønlandske natur. Hvad gør en driftig og entreprenant kvinde så? Hun etablerer en cafe, og derfor så Cafe Thorhildur på fåreholderstedet i Qassiarsuk ved Narsarsuaq dagens lys i 2019.

”Vi havde ikke selv alle pengene til den investering, der skal til for at åbne en cafe. Men med dækning af halvdelen af udgiften til reparationer og udstyr fra Nalik Ventures, så kunne vi realisere den nye cafe”, fortæller Elna Jensen, der har en fortid i kabinen i Air Greenlands flyvemaskiner.

”Vi er kommet godt i gang efter coronanedlukningen, men her i slutningen af september lukker vi for vinteren. Vores højsæson er kort og hektisk fra juni til september. I den periode er arbejdsdelingen her på stedet klar og tydelig – jeg tager mig af turisterne, cafeen, vandrerhjemmet og hytterne, mens min mand tager sig af fårene og landbruget. For os er det selvstændige liv blevet en livsstil”, siger Elna Jensen.